woensdag 28 september 2016

Echt schrijven leer je bij de Proza Topklas!

Vrijblijvend gekrabbel, eloquente zondagsschrijverij of stiekem schrijven aan een debuut is leuk. Het onder de knie krijgen van het schrijversvak echter, is iets anders. De Proza Topklas van de Groninger Forum Academie leidt je in twee jaar door alle kneepjes van het vak naar professioneel schrijverschap.

De Proza Topklas is een tweejarige opleiding waarin je onder leiding van schrijver Liesbeth Annokkee en een drietal gastdocenten begeleid wordt naar professioneel schrijverschap. Annokkee is de vaste docent. Daarnaast zijn er drie gastdocenten, Peter Middendorp, Fieke Gosselaar en Lupko Ellen, die ieder twee lessen geven. De lessen worden regelmatig aangevuld met lezingen van anderen uit het boekenvak (auteurs, redacteuren en uitgevers) waarin de vele facetten van het schrijverschap en het publiceren aan de orde komen.

Vanzelfsprekend wordt er veel inzet van de cursisten verwacht, want wie schrijver wil worden moet gedreven zijn. In het eerste jaar ligt de nadruk vooral op de technische aspecten van het schrijven. Hoe schrijf je een goede dialoog? Hoe creëer je een levensecht personage? Je krijgt veel schrijfopdrachten en door middel van constructieve kritiek wordt de basis gelegd voor een eigen stijl.
In het tweede jaar wordt de techniek verder uitgediept en focus je je op je eigen verhalen of roman. Zodra het eindprodukt de gewenste kwaliteit bezit zoeken we gezamenlijk  contact met uitgevers. Met Uitgeverij Atlas/Contact, De Geus, Uitgeverij Cossee en Ambo Anthos uitgevers zijn al jaren goede contacten, met als voordeel dat je werk sneller beoordeeld zal worden.

Proza Topklas
De cursus start op 6 oktober. Deelname kost € 875,-. Voor alle info zie hier.
Meer informatie is te vinden op www.groningerforum.nl/academie


 Liesbeth Annokkee
Peter Middendorp

dinsdag 27 september 2016

Dolf Verroen te gast in de eerste Naked Lunch van dit seizoen


Aanstaande donderdag 29 september start er een nieuwe reeks van de Naked Lunch in het Groninger Forum. Net voorafgaand aan de Kinderboekenweek, is de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk te gast in de Naked Lunch: Dolf Verroen. Om 12.30 uur schuift hij aan bij Rense Sinkgraven in de Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18. In de Naked Lunch zal er gesproken worden over zijn favoriete kunst, muziek die hem weet te ontroeren en boeken die een grote indruk op hem hebben gemaakt. En natuurlijk gaan we het hebben over zijn eigen boeken.

Naked Lunch: Dolf Verroen
Donderdag 29 september, 12.30 uur
Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat 18, Groningen
Gratis entree

donderdag 8 september 2016

Jean Pierre Rawie opent De Schrijfunie Snuffelmiddag


Op zaterdag 24 september is er De Schrijfunie Snuffelmiddag. Op die middag kun je proeven van het schrijfaanbod van de Schrijfunie (Groninger Forum Academie) en je laten informeren over allerlei cursussen zoals Proza schrijven, De Proza Topklas, Kinderboek schrijven, het schrijven van Gedichten, Filosofie, Columns schrijven en (Auto)biografisch schrijven.
Docenten die aanwezig zijn, zijn: Liesbeth Annokkee, Tjibbe Veldkamp, Igor Wijnker, Lupko Ellen, Lilian Zielstra, Rense Sinkgraven en de filosofen Kim Millenaar en Anneline Mook.

De opening zal om 12.30 uur verricht worden door Jean Pierre Rawie die kort geïnterviewd gaat worden over zijn Masterclass in het kader van ‘Masterclass Meesterdichters’. Ook zal hij poëzie ten gehore brengen.
Joost Oomen zal de hele middag als Poëziedokter aanwezig zijn en je gedichten constructief gaan bekijken. Dus heb je vragen, wil je advies, vraag het onze dichter.

Om 15.00 uur sluiten we af met een hapje en een drankje.

Voor cursusinfo zie hier

woensdag 7 september 2016

Schaakclub Haren, beeld opnieuw onthuld!


Afgelopen zaterdagmiddag is het beeld 'Schakers' van Jaap van Meeuwen opnieuw geplaatst, omdat in februari het vorige exemplaar met grof geweld van de sokkel was gerukt. It's a bloody shame! Om 13.00 uur openden initiator Kees Romijn en wethouder van sport Mariska Sloot het festijn.
Daarna verrichten Mariska Sloot en Jaap van Meeuwen de (her)onthullingshandeling door het plaatsen van een informatieplaatje aan de sokkel onder het beeld.
Tot slot van de korte plechtigheid droeg ik, als oud-lid van de Schaakclub Haren, een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor.


Partij

Was je bord een heilig huis?
Raadsheer, paard, pion,
koning en kind, je leven?
De jaren waren torens die
onneembaar leken.

Maar goed, ze zijn gevallen.
De stukken opgeraapt.
Een eerste zet gedaan.
Als vanouds tikt weer de klok.
Je geeft niet op.

Rense Sinkgraven


© Mariska Sloot

donderdag 1 september 2016

Schrijver worden! Meld je aan voor de Proza Topklas

De Proza Topklas is een opleiding van twee jaar (bij De Schrijfunie van de Groninger Forum Academie) waarin je door schrijvers begeleid wordt naar professioneel schrijverschap. Ieder cursusjaar bestaat uit dertig weken waarin per week drie uur les gegeven wordt. Schrijver Liesbeth Annokkee is de vaste docent daarnaast zijn er drie gastdocenten Peter Middendorp, Fieke Gosselaar en Lupko Ellen. Zij geven ieder twee lessen. Vanzelfsprekend wordt er veel inzet van jezelf verwacht, want wie schrijver wil worden moet gedreven zijn. Af en toe zullen er lezingen zijn van schrijvers, uitgevers, redacteuren waarin gesproken zal worden over de vele facetten van het schrijverschap en het publiceren.

In het eerste jaar zal de nadruk vooral liggen op de technische aspecten van het schrijven. Hoe schrijf je een goede dialoog? Hoe creëer je een levensecht personage? Hoe verbind je verschillende verhaallijnen met elkaar? Je krijgt veel schrijfopdrachten en door middel van positieve feedback en constructieve kritiek wordt de basis gelegd voor een eigen stijl. Na dit jaar volgt een evaluatie.

In het tweede jaar zal de techniek nog verder worden uitgediept om daarmee te gaan focussen op je eigen verhalen of roman. Zodra het eindproduct de gewenste kwaliteit bezit zal er contact gezocht worden met uitgevers. Al jaren zijn er goede contacten met Uitgeverij Atlas/Contact, De Geus, Uitgeverij Cossee en Ambo Anthos uitgevers. Hierdoor zal je werk veel sneller beoordeeld worden. De Proza Topklas is de meest pragmatische opleiding om tot uitgave te kunnen komen!


Aanmelden kan via hier.

 Liesbeth Annokkee