woensdag 26 februari 2014

The Sign Of Leo in De Walrus


Komende vrijdag speelt de fantastische band The Sign Of Leo in De Walrus, Pelsterstraat 25! Ook te aanschouwen zijn Solitary Zebra  (wie heeft in godsnaam deze naam verzonnen?) en de Anti-d's.

Gratis entree.
Zaal open 21.00 uur, The Sign Of Leo speelt om 22.00 uur.

maandag 24 februari 2014

Wie weet het?

Ik heb dit ooit eens eerder gevraagd maar de situatie is nog onveranderd dus: Wie weet welke kunstenaar dit gemaakt zou kunnen hebben? Het zijn twee schilderijen op één paneel. Op zich al heel bijzonder. Namen die weleens gesuggereerd zijn zijn: Arent Ronda en Jaap Nanninga (ik zou een gat in de lucht springen van blijdschap als dit zo was). De tipgever verwerft eeuwige roem en mijn bundel Liefde is voor feestdagen.

woensdag 19 februari 2014

De Magie van Rawie

Gisteren waren filmer Vincenzo Tabacco en ik op stap met Jean Pierre Rawie. Er is een filmpje gemaakt dat vertoond zal worden bij Zondagschrijvers, komende zondag. Want wat hebben Sven Kramer en Jean Pierre Rawie met elkaar te maken? Zondagmiddag volgt het antwoord!

Jean Pierre Rawie © Harry Cock

maandag 17 februari 2014

Helaas

Beste!

Helaas altijd wat met mij!
Ik ben erg ziek!
Misschien operatie!
Tegelijkertijd moet ik verhuizen!
Precies op zelfde dag, de monteurs
van woningbouw komen klussen doen!
Het spijt me dat het zo is!
Graag wou ik er bij zijn!

vrijdag 14 februari 2014

Dada Drachten

Nog enkele mooie foto's van Liesbeth Annokkee gemaakt tijdens ons rondloop op de prachtige expositie Palet van het Interbellum in Drachten.

donderdag 13 februari 2014

Wie ben ik?

Door de sfeerimpressie van afgelopen zaterdag in het Dagblad van het Noorden moest ik ineens weer denken aan het vraaggesprek uit 2011 met Hans Walraven voor de Frank Boeijen-site (kan het nu niet meer vinden) met als titel Wie is Rense Sinkgraven?. Het sluit eigenlijk heel goed aan bij het Dagblad artikel. Ook leuk is dat Mark Tuitert nog even ter sprake komt en wie weet wat er deze keer nog gaat gebeuren op de 1.500 meter! Hierbij dus; en morgenavond Frank Boeijen in de Oosterpoort!

Wie is Rense Sinkgraven? (door Hans Walraven)

Rense Sinkgraven schreef de tekst van het nieuwe Boeijennummer Genade. Dat is nogal bijzonder, want Frank zingt zelden of nooit teksten van anderen.
Laten we maar eens aan hem zelf vragen wie deze Rense Sinkgraven is.

"Rense Sinkgraven is dichter, was stadsdichter van Groningen, en is ook nog afgestudeerd filosoof. Tot nu toe heeft hij twee bundels gepubliceerd Bombloesem (2005) en Sloop de stad met tedere woorden (2009) [Inmiddels is Liefde is voor feestdagen (2013) uit, RS]. Hij houdt ervan om poëzie met muziek te combineren zoals bijvoorbeeld te zien en te horen is in de clip Eier back."

Hoe ben je in contact gekomen met Frank?

"Dat gebeurde tijdens de afterparty van het festival Zuiderzinnen in Antwerpen. Bij de dansvloer botsen wij twee keer tegen elkaar op. Frank vroeg belangstellend wie ik was. Vervolgens hadden we een mooi en open gesprek. Daarna liep ik met Frank, onderweg gezellig keuvelend, naar het prachtige café De Nieuwe Linde. Het werd laat en het bleef nog lang onrustig in de stad."

Oké, maar hoe is een gedicht van jou op Genade terecht gekomen?

"Frank en ik bleven contact houden en na zijn concert in Groningen gingen we met een groep op stap en kwamen terecht in het nachtcafé van Luuk Verpaalen. Om ons heen wanden vol boeken, er was goede muziek, de tv stond aan en we zagen later in de nacht Mark Tuitert olympisch kampioen worden.

Over deze nacht had ik een gedicht geschreven, Nachtlokaal, ik dacht dat is ook leuk voor Frank. In diezelfde tijd had ik het gedicht Geen God gemaakt waar ik erg blij mee was. In mijn enthousiasme stuurde ik deze twee gedichten naar Frank.

Enkele maanden later belt Frank mij op: 'Check je mailbox eens.' Ik opende zijn mail en tot mijn enorme verbazing vond ik daar een demo van Geen God waarvan Frank de titel omgedoopt had tot Genade. Ik was totaal overdonderd, had tranen in mijn ogen. Ik vond het nummer ongelofelijk mooi. Het gevoel van het gedicht was perfect verwoord."

Waar herken ik een echte 'Sinkgraven' aan? 

"Mijn gedichten zijn intens, hartstochtelijk en vaak melancholisch. Ook schuw ik de lyriek niet."

En tot slot, zijn er overeenkomsten tussen jouw werk en dat van Frank?

"Zeker. Ik denk dat wij beide romantici zijn in de zin van het credo van Willem Kloos dat kunst de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie moet zijn. Melancholie speelt bij ons een grote rol. Dingen gaan voorbij of zijn voorbij. De dood ligt altijd op de loer. Wij zijn beide hartstochtelijk. Wij willen mensen ontroeren."


Genade

Wij botsten
En jij viel
Een vorm van gerechtigheid
Breekbaar
Lag je onder de fiets
Als een vader
Wat weet jij nou
Dat de aarde plat is
Dat God bestaat
De schepping prachtig is
Wij vragen om genade

Genade
Wij vragen om genade

Zeker zal de dood komen
En dan
Dan denk ik aan je ogen
Je bruine ogen
Ik ben het vader
Hoe je licht gebogen
Loop toch rechtop
Naast me gaat
En me uitzwaait
Wees niet bang
Wees niet bevreesd

Genade
Wij vragen om genade


Hans Walraven

dinsdag 11 februari 2014

Ik voel me verf

Het boek Ik voel me verf van Joost Bataille is uit. 'Mag ik een portret van je maken en wil je daar dan een gedicht over schrijven?' Deze vraag stelde portretfotograaf Joost Bataille aan vijftig Nederlandse en Vlaamse stadsdichters. In Ik voel me verf komen de foto's en gedichten samen. Het is een erg mooi boek geworden met dichters als Ingmar Heytze, Menno Wigman, Joke van Leeuwen, Joost Oomen, Ester Naomi Perquin, Bart FM Droog, Daniël Dee, Klara Smeets, Sylvia Hubers, Egbert Hovenkamp, Daan Doesborgh en te bestellen via www.zuurkoolmetworst.nl.
Hierbij de foto die van mij gemaakt is te Schouwerzijl - in de bittere kou - en het bijbehorende gedicht.


Schaduw is mijn grond

Camera op statief.
Hier zie ik het niet, zeg je.
Jij zoekt zoals een dichter kijkt.
Tot het gevonden wordt, of niet.

Onrustig loop je rond.
Barmhartig schijnt de zon.
Het licht is kil, er ligt een schim.
Schaduw is mijn grond.

Is het moment voorbij?
Beeld van wat had kunnen zijn?
Bittere kou, niemand nabij.
Boven je macht fotografeer je mij.

Wie ben ik dan?
Jij meet het licht, de sluitertijd.
Voor mij een kleine eeuwigheid.
Hier blijf ik achter.

maandag 10 februari 2014

Een viering van de schoonheid

Afgelopen zaterdag een mooi stuk van Peter van der Heide in het Dagblad van het Noorden over Frank Boeijen en mij. Komende vrijdag treedt Frank op in de Oosterpoort.


donderdag 6 februari 2014

De paraplu van K. Schippers

K. Schippers in Huis De Beurs © Rense Sinkgraven

Nog even deze foto als afsluiter van een Topdag die eindigde bij Flanor in Huis De Beurs. Naar aanleiding van een eerder bezoek aan de stad Groningen schreef ik dit gedicht.


De paraplu van K. Schippers

Zwart. Handvat bekrast.
Waterwerende stof op twee punten
vastgehecht met zwart draad aan balein.
Punt licht gebogen.

Twee baleinen geknakt bij bevestigingspunt.
Ingeklapt: een elegant vrouwtje
met afstaande oren. Of: een tanig vrouwtje
met een wipneus en een buikje.

Ook: een existentiële polonaiseparaplu
diepzinnig dansend op één been.

Uitgeklapt: een mislukte parachute.
Een opgewonden standje dat
klappen kreeg. Gefnuikte vleermuisvlerken.
Glimmende ster van vermoeid metaal.

Ook: een bevallige vrouw een beetje loensend
in een regenpak dat haar fantastisch staat.

Als dit niet zijn paraplu was
zou ik niet zó kijken.

woensdag 5 februari 2014

Prachtig Drachten!

Gisteren hebben Liesbeth, K. Schippers en ik in Drachten de prachtige expositie Palet van het Interbellum bekeken. De tentoonstelling is gebaseerd op het boek Palet van Paul Citroen en het mooie daarvan is dat zowel bekende als onbekende kunstenaars een plek gekregen hebben in deze expositie. Wat we te zien kregen was werk van hoog niveau. Veel kunstenaars die in Schippers boek Holland Dada genoemd worden hingen hier zoals Thijs Rinsema, Kurt Schwitters, Theo van Doesburg, Otto van Rees, Paul Citroen, Vilmos Huszár en Werkman. Maar er was veel en veel meer. Superlatieven schieten tekort. En omdat beelden soms meer zeggen dan woorden hierbij een impressie.


Herman Bieling
Kurt Schwitters in Drachten
Theo van Doesburg
De revelatie voor K. Schippers: Anna Maria Blaupot Ten Cate
Vilmos Huszár (schaakspel)
Charley Toorop
K. Schippers bij het beeld van de moeder van Erica
Thijs Rinsema
Paul Citroen en Otto van Rees
H.N. Werkman
Alle foto's © Liesbeth Annokkee

dinsdag 4 februari 2014

Nachtlokaal & La Chambre des Etoiles

Afgelopen donderdag bij de FBI-avond heeft Frank Boeijen zowel Nachtlokaal als La chambre des Etoiles gespeeld (te vinden op Een vermoeden van licht en op Liefde is voor feestdagen). Hierbij dus de linkjes (met dank aan Elyzese Velden!) want de YouTube filmpjes zijn niet rechtstreeks te downloaden, dat was eerder geen probleem. Dat heet vooruitgang.

Op vrijdag 14 februari treedt Frank Boeijen op in de Oosterpoort.

Frank Boeijen © Rense Sinkgraven

maandag 3 februari 2014

Dichter van Geluk: K. Schippers!


K. Schippers schreef het Poëziegeschenk voor de Poëzieweek 2014 die van 30 januari tot 5 februari in het hele land wordt gehouden. Hij is dinsdag 4 februari om 12.30 uur te gast in de Centrale Bibliotheek. Hij gaat als Dichter van Geluk in gesprek met Rense Sinkgraven over zijn favoriete poëzie, geluk en het Poëziegeschenk Buiten beeld. Het lunchprogramma vindt plaats op de begane grond van de Centrale Bibliotheek Groningen, Oude Boteringestraat 18. Koffie en thee worden geserveerd en de toegang is gratis.

K. Schippers
Schrijver, dichter, essayist en kunstcriticus K. Schippers (Amsterdam, 1936) ontving in 1996 voor zijn poëzie de P.C. Hooftprijs. Samen met zijn vrienden Brands en Bernlef richtte hij in 1958 het tijdschrift Barbarber op. De gedichten in dit tijdschrift deden de ready-mades van dada-voorman Duchamp herleven. Zijn laatste bundel Tellen en wegen dateert van 2011.

Poëziegeschenk
Klanten van de boekhandel krijgen bij aankoop van € 12,50 aan poëzie in de Poëzieweek het Poëziegeschenk Buiten beeld van K. Schippers cadeau. In 2013 werd de verkoop van poëziebundels in de Poëzieweek zo goed als verdrievoudigd.

Dichters van Geluk
De huisdichter van Bibliotheek Groningen, Rense Sinkgraven, ontvangt maandelijks een dichter die vertelt over zijn of haar favoriete poëzie én over geluk. De actuele bundels passeren de revue en uiteraard wordt het Geluksgedicht van de Maand ten gehore gebracht.

Bibliotheek Groningen, Oude Boteringestraat 18, 9712 GH Groningen, T (050) 368 36 83. www.mijneigenbibliotheek.nl

Zwart 

Zie van deze letters,
die u hier leest,
heel even alleen maar

het zwart of elke
betekenis is weggeglipt.

Staketsels en rondingen,
meer niet.

Bekijk ze
als een vijfjarig kind
dat nog nooit
iets heeft gelezen.

K. Schippers

(Uit: Buiten beeld, Stichting CPNB)