woensdag 29 mei 2013

Jean Pierre Rawie gisteren te gast in de Naked Lunch

Gisteren was Jean Pierre Rawie de afsluiter van de Naked Lunch in de Bibliotheek Groningen. Er waren zo'n zestig mensen op af gekomen. Het werd een genoeglijk gesprek, Rawie was erg op dreef en zeer humoristisch. Hij las in het begin twee lichtvoetige gedichten over zijn "zwaar gewonde" vriendin Esther. En daar hij in de Naked Lunch te gast was ook zijn column 'Bloot' over het naaktstrand. De toon was gezet.
Omdat het koninklijk paar ter stede was kwam koning Willem Alexander ter sprake. Rawie had namelijk wel eens met ze gelunched. Willem Alexander had verzucht dat poëzie toch wel moeilijk was. 
Rawie leest het meest dichters uit oude tijden. Waarom niet uit deze tijd? vroeg ik. De reden is dat hij dichters wel goed kan vinden maar tegelijkertijd denkt: ik had het toch wat anders gedaan. Ze staan in taal te dicht bij hemzelf. Ze bespelen als het ware hetzelfde instrument. Bij iemand als Constantijn Huygens heeft hij dat bijvoorbeeld niet omdat die taal al zo ver van hem afstaat. Dankzij die vreselijke spellinghervormers wordt de Nederlandse taal natuurlijk ook aan alle kanten vernaggeld. 
Ik vroeg hem naar zijn filosofie. Daar is niets origineels aan zei hij: de eindigheid van het bestaan staat centraal in mijn werk. Maar dan gaat het er natuurlijk om hoe je dat vorm geeft. Vanaf zijn kindertijd las hij al werk voor volwassenen zodat zijn vader mee moest naar de bibliotheek waardoor hij de boeken kon lenen die hij wilde.
Daar veel dichters gestoord zijn vroeg ik hoe gestoord hij was en of hij ervoor behandeld was? Rawie bleek geen vertrouwen in de psychiatrie te hebben. Voornamelijk omdat theorieën te algemeen worden toegepast en ook omdat veel psychologische verschijnselen achteraf modeverschijnselen blijken te zijn geweest.
Als indrukwekkende film noemde Rawie 'Amour'. Eigenlijk vond hij het te heftig, je gaat voor de lol naar een film.
Zijn favoriete maaltijd in dit seizoen: asperges. 
Hij eindigde indrukwekkend met het prachtige gedicht 'Ritueel' dat opgenomen is in het nieuwe liedboek. Klaas A. Mulder heeft het vast gelegd.

donderdag 23 mei 2013

Dichter op de Deel Exmorra!

Komende zondag reis ik af naar Exmorra voor Dichter op de Deel. Mooi programma, heb er zin in. Terug in het memmelân. Ben ook zeer benieuwd naar de Friese vertaling van Tsead Bruinja van mijn gedicht De maan onder een sprei.
Afgelopen weekend trad ik met een groep dichters op op de kunstmarkt in Hattem. Mooi stadje maar het was tijd voor koek en sopie. Kleumen, klunen en jenever. Nog even twee foto's voor het nageslacht.
Paul Borggreve in actie!
Van links naar rechts: Geert Zomer, Kasper Peters, Froukje van der Ploeg (net nieuwe bundel uit: Zover), Rense Sinkgraven, Paul Borggreve en Hans Lambrechts

woensdag 1 mei 2013

Back in Black in ukulele

Kwam dit tegen: de klassieker Back in Black van AC/DC uitgevoerd door het Ukulele Orchestra of Great Britain. Tranen sprongen in mijn ogen.